Wat is psilocybine therapie?

Psilocybine therapie is een vorm van therapie waarbij patiënten gebruik maken van psychedelische middelen zoals paddo’s of magic truffels, die psilocybine bevatten. In Nederland zijn magic truffels wettelijk toegestaan voor persoonlijk gebruik en darom worden hier verschillende vormen van psilocybine therapie aangeboden. Deze therapieën worden nog niet vergoed door zorgverzekeraars, maar er is groeiende interesse in de potentie van psilocybine als een effectieve behandeling voor onder andere depressie, angststoornissen, en verslaving.

Hoe werkt psilocybine therapie?

Het aanmeldingsproces begint met een screening om te bepalen of de patiënt geschikt is voor de therapie. Dit omvat het evalueren van de medische geschiedenis van de patiënt en het bespreken van eventuele medicijnen die worden gebruikt. De sessie zelf met psilocybine wordt begeleid door een getrainde therapeut en vindt plaats in een rustige omgeving.

Tijdens de sessie krijgt de patiënt een dosis psilocybine in de vorm van truffels toegediend en begeleidt de therapeut hen bij het verkennen van hun gevoelens en ervaringen. Na de sessie wordt de integratie fase gestart, waarbij de patiënt de ervaringen van de sessie bespreekt en leert hoe deze in het dagelijks leven geïntegreerd kunnen worden. Het doel van psilocybine therapie is om de patiënt te helpen hun problemen te begrijpen en te accepteren, waardoor ze beter in staat zijn om ermee om te gaan.

Wat zijn de voordelen van een psilocybine sessie?

Het gebruik van psilocybine in een therapeutische context kan verschillende effecten hebben, waaronder positieve effecten die door wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond. Hier zijn de top 3 positieve effecten van psilocybine:

1. Vermindering van depressie en angst: studies hebben aangetoond dat psilocybine kan helpen bij het verminderen van depressieve symptomen en angstgevoelens. Dit komt door de veranderde staat van bewustzijn die door de stof wordt veroorzaakt, waardoor mensen anders naar hun problemen kunnen kijken en er mogelijk nieuwe perspectieven ontstaan.

2. Verbetering van de stemming en algemeen welzijn: psilocybine kan ook leiden tot positieve stemmingen en een gevoel van algemeen welzijn. Dit effect kan weken of zelfs maanden aanhouden na de inname van de stof.

3. Veranderingen in de perceptie en het bewustzijn: psilocybine kan een verandering in perceptie veroorzaken en kan mogelijk helpen bij het oplossen van mentale blokkades en het creëren van nieuwe creatieve ideeën. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die vastzitten in bepaalde patronen of denkwijzen die hen belemmeren.

Psilocybine therapie sessie

Psilocybine is niet voor iedereen geschikt

Psilocybine kan gevaarlijk zijn voor mensen die bepaalde antidepressiva, nemen vanwege het risico op het ontwikkelen van het serotoninesyndroom, een ernstige aandoening die kan leiden tot convulsies, coma of zelfs de dood. Het wordt ook afgeraden voor mensen met een geschiedenis van psychotische episodes of schizofrenie, omdat het de symptomen kan verergeren of opnieuw kan activeren. Een goede screening is dus belangrijk!

Is psilocybine therapie legaal in Nederland?

In Nederland is psilocybine therapie dus alleen legaal wanneer het als truffels wordt gegeven. Het is echter volgens de wet geen medische behandeling. Hierdoor vergoeden zorgverzekeraars het anno 2024 nog niet, terwijl psilocybine therapie in Nederland veel potentie heeft! Vooralsnog kan je wel terecht bij diverse commerciele partijen in Nederland voor een psilocybine sessie. Een partij met ervaren begeleiding en therapeuten in dienst is te vinden via de onderstaande knop.