Wetenschappelijk onderzoek naar MDMA

Het gebruik van MDMA als hulpmiddel tijdens therapie is niet nieuw. Halverwege de vorige eeuw werden er veel experimenten uitgevoerd met psychedelica zoals LSD, psilocybine en MDMA om te bekijken of deze stoffen kunnen helpen bij bepaalde psychische aandoeningen. Helaas zijn deze onderzoeken door nieuwe wetten stopgezet. Sinds het begin van deze eeuw zijn de onderzoeken weer langzaam op gang gekomen en bij MDMA worden de onderzoeken vooral gericht op trauma en PTSS. Deze onderzoeken worden allemaal zeer positief afgerond met veelal hoge succes percentages.

Zie hier het overzicht van studies naar MDMA

Waarom werkt MDMA therapie?

Wegens de afgifte van met name serotonine en dopamine worden er na inname van MDMA een hoop receptoren meer gestimuleerd dan anders. Vanwege deze verandering zullen er in het brein wat veranderingen ontstaan in prikkelgeleiding waardoor er een aantal effecten optreden die we in ons voordeel kunnen gebruiken tijdens een therapeutische sessie.

Betere gemoedstoestand

Gevoelens van geluk, euforie en tevredenheid komt relatief veel voor bij het gebruik van MDMA. Als je tijdens deze fase van tevredenheid gaat praten over je trauma of de triggers van je PTSS dan slaat het brein het op een andere manier op. Voor het brein is het misschien een beetje gek. Je voelt je namelijk tevreden en veilig terwijl je praat over je trauma. Tevens kan je ook voorzichtig worden blootgesteld aan je triggers voor angst zolang je in die veilige staat bent. Het brein gaat op den duur de triggers verbinden met de positieve staat waarin je jezelf bevindt. Blootstellingstherapie werkt dus heel goed onder invloed van MDMA omdat de triggers niet meteen meer resulteert in een angstige staat.

Minder ego

Bij hogere doseringen voelt het alsof je minder zelfbesef hebt en lijken de dingen daardoor meer verbonden. Als je met minder zelfbesef naar jezelf kijkt lijkt het soms alsof het gaat over iemand anders dan jijzelf. Vanuit deze gedachten is het vaak makkelijker om eerlijk over jezelf te praten. Het zorgt dus voor emotionele openheid en dat kan een groot voordeel hebben voor de verwerking van het verleden maar ook voor gesprekstherapie, zelfonderzoek en persoonlijke groei.

Verhoogde empathie

Bij het loslaten van trauma hoort soms ook de vergeving van de dader en slachtoffer. De slachtoffer dient zichzelf te vergeven voor de situatie waarin diegene zat en daarvoor is empathie voor jezelf ook nodig. Ook het vergeven van de dader kan helpen bij het proces. Het meer inlevend vermogen in de dader zonder de zelfbescherming van de ego is het vergeven vaak een makkelijker proces.

Nieuwe inzichten

Bij gebruik van de meeste psychedelica gaat het brein op een andere manier werken dan je bent gewend. Er kunnen nieuwe inzichten en dwarsverbanden worden ontdekt. Van te voren is natuurlijk niet te bedenken hoe dit zal verlopen. Het mooie van dit soort sessies is dat nieuwsgierigheid wordt beloond en dat mensen veelal nieuwsgierig blijven naar zichzelf, anderen en de wereld.

MDMA therapie starten

Een MDMA sessie ondergaan kan in potentie voor veel verbetering zorgen. Vooral bij personen die worden geteisterd door PTSS en trauma, maar juist deze groep moet extra oppassen voor mogelijke contra-indicaties en hertraumatisering. Een goede screening, persoonlijke voorbereiding, een veilige en goed begeleidde MDMA sessie met ruimte tot integratie draagt zeer veel bij aan het behalen van positieve resultaten. Lees meer over wanneer en hoe je een MDMA sessie kunt aanvragen via de volgende pagina.

MDMA sessie aanvragen