Wetgeving inzake MDMA therapie in Nederland

MDMA staat op Lijst 1 van de Nederlandse opiumwet en wordt gezien als harddrug. Dit zou betekent dat het schadelijker voor de gezondheid is dan de softdrugs op Lijst 2. Wegens deze classificering is MDMA illegaal om te bezitten. Vanwege deze wetgeving die volgens ons niet helemaal aansluit bij de wetenschappelijke waarheid, is het dus moeilijk om op een legale manier gebruik te maken van de therapeutische voordelen van MDMA therapie. Toch kan er via een legale constructie wel een MDMA sessie worden gedaan met een legaal alternatief.

Wetenschappelijke onderzoeken naar MDMA therapie

Maar liefst 112 wetenschappelijke studies naar de effecten van een MDMA behandeling bij PTSS, trauma en angsten zijn nu lopende. Dit is uiteraard niet zonder reden aangezien de eerdere onderzoeken mooie resultaten lieten zien.

Zie hier het overzicht van studies naar MDMA

Prognose MDMA therapie in Nederland

De verwachting is wegens de vele positief afgeronde onderzoeken naar MDMA en psilocybine dat in 2025 psilocybine therapie weer legaal gaat worden en kort daarna ook MDMA therapie. Onze schatting inzake het legaliseren voor MDMA sessies is nu 2026. Dit is een ‘educated guess’ dus houd ons er niet aan!

Alternatieven MDMA

Hier in Nederland kunnen we op een legale manier psilocybine therapie aanbieden door niet de pure stof psilocybine te gebruiken, maar wel de psilocybine-houdende magische truffels. Psilocybine en MDMA verschillen wel in werking waarbij MDMA voornamelijk het gemoedstoestand en openheid verandert, geeft psilocybine ook hallucinaties. Die extra hallucinaties kunnen als nadeel en als voordeel worden gebruikt of beoordeeld.

Lees hier meer over psilocybine therapie bij PTSS

Wil je echter een sessie die zo veel mogelijk lijkt op een MDMA sessie? Sinds 2023 kunnen we je echter wel helpen als je zelf geen MDMA in bezit wilt hebben. Wij werken vanaf januari 2023 met een verwante stof aan MDMA die legaal is en nog beter werkt ook. Benieuwd? Lees verder via de onderstaande link.

MDMA sessie met legale analoog