Ayahuasca ceremonie als therapie

Ayahuasca staat bekend als sterk hallucinerend middel. Dit komt voornamelijk omdat ayahuasca vaak niet of heel sterk werkt. Het is dus moeilijk om een tussendosering te maken van het ayahuasca-brouwsel. De sterke werking heeft ook zo zijn voordelen want je kan geheel meegenomen worden in de psychedelische beleving zonder remming. Dat kan een onprettige maar misschien nodige beleving zijn, een nare ervaring of een hele mooie reis. Door de verhalen van eerdere ayahuasca-reizigers zoeken meer mensen naar ayahuasca therapie. Kan ayahuasca wel als therapie worden ingezet?

In Nederland is ayahuasca illegaal

In Nederland is ayahuasca illegaal en de illegale status in 2019 nogmaals is bevestigd door een uitspraak van de Hoge Raad.

De Hoge Raad heeft beoordeeld dat de import en het bezitten van Ayahuasca illegaal is in Nederland. Deze uitspraak was te verwachten vanwege de negatieve nieuwsberichten omtrent een aantal dodelijke aflopen tijdens of na verschillende ayahuasca ceremonies.

Zie hier het oordeel van de Hoge Raad

Voorlopig geen ayahuasca therapie

Wegens de uitspraken van het gerecht zal ayahuasca therapie in de nabije toekomst niet mogelijk zijn. Uiteraard zullen diverse aanbieders doorgaan met het aanbieden van illegale en underground ayahuasca retraites. Een andere reden dat ayahuasca niet als medicijn of therapeutische ondersteuning gezien gaat worden is het extra gevaar op complicaties of een dodelijke afloop ten opzichte van psychedelica met een soortgelijke werking. In het oog van de wetgever is het verstandiger om de veiligere alternatieven wel toe te staan.

Ayahuasca brouwsel

De legale en veiligere alternatieven

Psychedelische therapie op een veiligere en legale manier kan met bijvoorbeeld psilocybine, psiloflora, LSD of MDMA. Psilocybine en psiloflora lijken het meeste op elkaar van dit rijtje. T.o.v. ayahuasca komt psiloflora het dichtste in de buurt van de beleving die ayahuasca geeft terwijl het veel veiliger is en tevens legaal. Enkele andere voordelen van psiloflora zijn de absentie van zwaar lichamelijk ongemak zoals overgeven, diarree, overmatig zweten en psiloflora geeft meer rust. Wil je meer lezen over de verschillen? Neem dan onderstaand artikel door.

Verschillen ayahuasca, psiloflora of psilocybine

MDMA therapie als alternatief

Hoewel MDMA een illegale stof betreft kan je wel een MDMA sessie doen via Triptherapie. Bij de MDMA sessies wordt een soortgelijke stof gebruikt die legaal is en ook nog eens beter geschikt is voor een therapeutische sessie. Een MDMA sessie wordt doorgaans ingezet als hulpmiddel bij trauma en PTSS.

Lees hier meer over MDMA therapie