Neurotrofines en Multiple Sclerose

Neurotrofines zoals Nerve Grow Factor (NGF) en Brain Derived Neurotropic Factor (BDNF) lijken een rol te kunnen spelen bij het aanmaken en herstellen van nieuwe zenuwcellen. Deze neurotrofines kunnen de beperkende effecten van MS in theorie dus opheffen door nieuwe zenuwcellen te laten aanmaken. BDNF speel met name een rol in het brein en bij personen met MS worden vaak hogere concentraties BDNF in het bloedserum gemeten. Het idee achter de verhoogde hoeveelheid BDNF is dat het lichaam BDNF aanmaakt om zenuwcellen te laten herstellen. Bij MS gaat echter de afbraak van myeline rondom de zenuwcellen sneller dan het herstel waardoor de situatie wordt verergerd. Een verdere verhoging van neurotrofines, met name BDNF, zou dan in theorie een sneller herstel van afbraak kunnen betekenen.

De opbouw van een Neuron

BDNF verhogen

BDNF kan je middel diverse zaken verhogen. Ontstekingsremmende voeding terwijl het voorkomen van ontstekingsbevorderende bronnen het meest belangrijk is om meer BDNF te kunne produceren. Dit komt om ontstekingsproducten de vrijgave van serotonine blokkeren en serotonine staat er om bekend om via de 5HT2a receptor BDNF te laten produceren. Het stimuleren van de 5HT2a receptor speelt dus een grote bij het verkrijgen van meer BDNF in de strijd tegen de effecten van MS.

BDNF en serotonine

Meer serotonine zorgt dus voor een verhoogde afgifte van BDNF via de 5HT2A receptor. Als we gaan kijken hoe we de serotonine receptor meer kunnen stimuleren, moeten we dus kijken hoe we serotonine kunnen verhogen en hoe we de receptor gevoelig kunnen houden voor stimulatie.

Bekijk ook ons eerder bericht over serotonine verhogen voor meer tips

Voeding en lager BDNF

De onderstaande voeding staat erom bekend om ontstekingsreacties uit te lokken en de serotonine te verlagen waardoor BDNF ook omlaag gaat.


Suiker: Het eten van suiker en met name fructose remt rechtstreeks de productie van BDNF en zorgt voor cognitieve achteruitgang. Fructose samen met glucose in een molecuul is wat wij tafelsuiker noemen. Vermijdt toegevoegd suiker zo veel mogelijk. Tevens zorgt suiker voor ontstekingsreacties in het lichaam waardoor er minder serotonine vrijkomt.

Slechte vetten: Slechte vetten zorgen voor ontstekingsreacties in het het lichaam en dat zorgt via ontstekingsfactoren een verlaging van de vrijlating van serotonine. De slechte vetten zijn doorgaans plantaardige omega 6 vetten die worden gebruikt om te bakken zoals zonnebloem-, soja- en pindaolie. Geharde (plantaardige) vetten zijn ook slechte vetten.

Zuivel: Zuivel kan bij hoge inname ook ontstekingsbevorderend werken. Het beste kan er geen gezoete of niet aangezuurde zuivel worden genuttigd. Ongezoete kefir of yoghurt kan dus wel met mate worden gegeten.

Gluten: Eet zo min mogelijk producten op basis van granen. Gluten kunnen ook ontstekingen veroorzaken, vooral bij allergische reacties. Haver en dus havermout kunnen wel worden gegeten.

Alcohol: Alcohol is vergist suiker en kan het beste geheel worden vermeden. Indien er toch alcohol wordt gedronken dan kan een half tot een heel glas wijn per dag worden gedronken worden zonder al te veel schade. Daarboven wordt alcohol al een een ontstekingsbevorderaar.

Vlees: Wild, grasgevoerd vlees en wilde vis zijn geen probleem mits rood vlees beperkt wordt gegeten (advies is max. 2 keer per week). Alle vis die niet wild gevangen is of anders is gevoerd dan natuurlijk kan beter niet worden gegeten. Graan- en maisgevoerde dierlijke producten worden ook afgeraden.

Voeding en hoger BDNF

Alle ontstekingsremmende voeding en nutriënten helpen indirect mee om BDNF te verhogen. Alle anti-oxidanten, polyfenolen en omega 3 zijn dus BDNF verhogend. Ook de bouwstenen van serotonine moeten uiteraard in de voeding zitten. Hieronder de BDNF verhogende voeding.

Gezonde voeding voor het brein

Complexe koolhydraten: Complexe koolhydraten zijn langzaam verteerbaar en zorgen er voor een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor er minder insuline nodig is. Dit voorkomt insulineongevoeligheid en daarmee diverse ontstekingsreactie in het lichaam. Tevens bevatten de meeste bronnen van complexe koolhydraten ook veel anti-oxidanten en voedingsvezels. Het is raadzaam om voor de helft van alle voeding groente te nemen met 2 stuks fruit per dag en een beetje haver. Tevens kan een handje noten per dag een positief effect geven op de serotonine productie.

Omega-3: Omega 3 vetzuren DHA en EPA spelen een belangrijke rol rondom de serotonine receptor. Zo is EPA een belangrijke ontstekingsremmer en DHA maakt het celmembraan van de 5HT receptor gevoeliger voor serotonine. DHA en EPA rijke voeding is vis, schaal- en schelpdieren. Tevens bevatten algen en krill ook veel EPA en DHA en kan het menselijk lichaam ze ook maken uit de Omega 3 vetzuur ALA, welke veel voorkomt in lijnzaadolie en walnoten(olie).

Omega-6: Waar we omega 6 in overvloed binnenkrijgen en we de inname eigenlijk moeten beperken kan GLA (gammalinoleenzuur), een omega 6 vetzuur ons wel helpen tegen ontstekingen. Deze weinig voorkomende omega 6 vetzuur kan het lichaam beperkt aanmaken. Suppletie kan met Bernagieolie (Borogo Officinales), Middelste teunisbloemolie (Oenothera Biennis) of Zwarte bes zaadolie (Ribis Nigrem).

Polyfenolen en antioxidanten: Antioxidanten en met name de polyfenolen werken zeer goed tegen het oxideren van lichaamsmoleculen omdat zij vrije radicalen kunnen opnemen zoals vrij zuurstof. Hiermee voorkomt het lichaam ontstekingen door oxidatie (zoals ijzer kan verroesten). Bijna alle natuurlijke plantaardige voeding zit vol polyfenolen en antioxidanten. Hoe beter een voedingsmiddel vrije radicalen, des te hoger de ORAC waarde, wat staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.

Bekijk hier een lijst met ORAC waarden

Tryptofaanrijke voeding: Tryptofaan is de voorloper van 5-HTP en serotonine en moet dus via voeding binnen komen. voeding met veel tryptofaan is bijvoorbeeld havermout, noten, zaden, spirulina, cacao (puur), sesamzaadjes, kikkererwten, spinazie, zonnebloempitten, peterselie, asperges, champignons, broccoli, bonen, noten, zaden, sojabonen en kalkoen.

Vitamine B: Vitamine B3, B6 en B12 zijn hulpstoffen bij het vormen van serotonine. Voeding die kan voorzien in de B vitamines is (grasgevoerd) vlees, vis, (aangezuurde) zuivel, volkoren granen, groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, eieren, en (cashew)noten. Een veganist zou B12 moeten supplementeren omdat B12 enkel in dierlijke voeding voorkomt.

Mineralen: Mineralen zoals zink, ijzer en magnesium vervullen een belangrijke rol bij zeer veel biochemische processen in het lichaam, waaronder de vorming van serotonine. Eet zo veel mogelijk groente en indien u groente kookt, kook het dan zo kort mogelijk. Combineer met zo veel mogelijk groente als dat u naar binnen kunt krijgen. Varieer met noten zoals cashewnoten, pistachenoten, walnoten en pecannoten. Cacao is in pure onbewerkte vorm zeer mineraalrijk. Volkoren granen zoals zilvervliesrijst en haver(mout) zijn ook goede bronnen van mineralen.

MAO remmende voeding: MAO is een enzym die onder andere serotonine afbreekt. Dit is een natuurlijk proces wat hoort plaats te vinden. Wel kan er met bepaalde voeding de MAO werking op een gezonde manier en met mate worden afgeremd zodat serotonine minder snel wordt afgebroken. Zeewier, kurkuma, passiebloem en rhodiola zijn lichte MAO remmers.

Supplementen en BDNF

We schreven eerder over supplementen die serotonine kunnen verhogen en daarmee dus ook BDNF. Als voeding niet volstaat kunt u ook supplementen innemen.

Bekijk hier de serotonine verhogende supplementen


Darmflora en BDNF

De juiste voedingstoffen zijn nodig om via serotonine BDNF aan te maken. In de darmen zijn het de bacteriën die de veel van de belangrijke stoffen voor u voorverteert. Zonder de voorvertering kunnen wij niet komen aan alle stoffen die het lijf nodig heeft. Zorg dus ten eerste er voor dat u de juiste bacteriën in uw darmen heeft door een keer een probiotica te nemen waar één of meer van de volgende stammen in zit: Lactobacillusacidophilus, Lactobacilluscasei en Bifidobacteriumbifidum. Daarna geeft u die bacteriën en uzelf de juiste voeding en voedingsvezels uit voornamelijk groente, peulvruchten, gematigd fruit en een beetje volkorenproducten zoals havermout.

Lichaamsbeweging en BDNF

Cardiotraining zorgt voor de aanmaak van een eiwit genaamd FNDC5 ( ibronectin type III domain-containing protein 5). FNDC5 verhoogt op zijn beurt BDNF met 200-300%. De toename is van lange duur. Bij een onderzoek met mannen die dagelijks gedurende 3 maanden fietsen hebben de gehalte BDNF bijna verviervoudigd.

Reguliere krachttraining verhoogt BDNF ook, maar dat duurt maar tot slechts enkele minuten na de training. Een betere vorm van training is intervaltraining of elk andere vorm van sport waar hoge intensiteit en rust wordt afgewisseld.

Slaap en BDNF

Diepe slaap zorgt voor een afgifte van melatonine DMT, wat beiden betreffende vorm op serotonine lijkt en dus ook de 5HT2a receptor activeert. Het lichaam geeft hierdoor BDNF vrij tijdens de diepere stadia van de slaap. Er zijn vier slaapstadia die zich elke 90 minuten herhalen. Gemiddeld spendeer je in fase 3 en 4 ongeveer een derde tot de halve nacht. Tijdens deze fase is de activiteit van DMT en BDNF het hoogst.

Meditatie en BDNF

Meditatie zorgt voor stress verlaging en daarmee is het BDNF verhogend. Een goede en diepe meditatie zorgt er voor dat het lichaam “denkt” dat het slaapt en laat DMT vrij. DMT zorgt door de prikkeling van de 5HT2a receptor er voor dat er meer BDNF vrijkomt. Hetzelfde geldt voor ademhalingstechnieken waarbij het voor het lichaam lijkt of het slaapt.

Zonlicht en BDNF

Blootstelling aan de zon verhoogt BDNF door de verhoging van vitamine D. Het verbetert ook de gemoedstoestand, en vermindert in feite uw risico op huidkanker, op voorwaarde dat u uzelf niet verbrandt. Ga een kwartier per dag naar buiten in direct zonlicht. Helaas is in de winter de zon niet sterk genoeg. Suppletie met vitamine D of het eten van vette vis, lever, kaas (minst goede keuze) of eigeel kan u in de winter helpen aan vitamine D.

Sociaal contact en BDNF

Gebrek aan zinvolle mentale stimulatie leidt tot lagere BDNF-waarden. Sociaal isolement draagt ​​ook bij aan depressie, waardoor BDNF afneemt. Verminder social media gebruik en maak in het echt contact. Gesprekken met vreemden doet BDNF heel goed en geeft achteraf een goed gevoel.

MDMA tegen MS

MDMA zorg voor een vrijgave van serotonine en dopamine. Door de verhoogde activiteit van serotonine zal er via de 5HT2a receptor meer BDNF vrijkomen en dit zou een positief effect kunnen hebben bij de behandeling van MS. Het nadeel van MDMA is echter dat gedurende de dagen na het gebruik van MDMA serotonine is uitgeput en je dan te lage niveaus hebt. Vanwege deze dip denken wij dat er betere andere keuzes zijn.


Andere psychedelica en BDNF

Psychedelica verhogen BDNF-productie en neurogenese. Dit verklaard waarom er de laatste tijd zoveel onderzoeken naar voren komen over psychedelisch-geassisteerde therapie die helpt bij depressie en PTSS.

De hoogst mogelijke stimulering van de 5HT2a receptor om BDNF vrij te laten komen is het gebruik van psychedelica die de eigen voorraden van serotonine niet uitputten. Dit zijn dus echt geestverruimende drugs (Engels voor medicatie). Psilocine uit paddo’s, DMT uit ayahuasca of LSD stimuleert de 5HT2a receptor zodanig dat BDNF ook flink omhoog gaat. Deze combinatie zorgt voor neurogenese, wat het aanmaken van nieuwe neuronen betekent, op een niveau die ongekend is. De bekende psychedelica met de hoogste binding met de 5HT2a receptoren zijn LSD en psilocine (psilocybine is de prodrug).

Paddo’s (psilocine), Ayahuasca (DMT) en LSD verhogen op een zeer effectieve manier BDNF waardoor hersen- en zenuwcellen herstellen en nieuwe verbindingen aangaan

Wetenschappelijk bewijs van heilzame werking van psychedelica

Of paddo’s en het verhogen van BDNF kan helpen bij het genezen van MS moet nog bewezen worden. De theorie achter BDNF verhogen om MS te bestrijden klinkt in ieder geval heel aannemelijk. Op de vraag of paddo’s kunnen helpen bij het genezen van MS kunnen wij op dit moment dus alleen antwoorden dat we het wel denken dat het helpt. Onderzoekers proberen nu wel afgeleiden van psilocine te produceren die wel een hoge binding heeft met de 5HT2a receptoren maar geen hallucinaties geeft. MDMA lijkt vooralsnog niet de meeste geschikte oplossing voor de behandeling van MS. Wij denken dat af en toe een hoge dosering Psilocybine/psilocine (paddo/truffels) de meeste invloed heeft. Microdoseren met legale LSD varianten zou ook nog verder onderzocht kunnen worden.

Wil jij psilocybine proberen tegen MS?

De doseringen van psilocybine/psilocine die effect hebben op BDNF zijn aan de hoge kant. Hierbij ga je hallucineren en ook de hallucinaties zou je kunnen gebruiken om er inzichten uit te halen. Zo kunnen deze sessies op lange termijn stress verlagend zijn, wat dan ook weer goed in voor de gezondheid. Je kan je laten begeleiden door deskundigen op dit gebied. Je kan hiervoor de intake invullen bij triptherapie.nl.

Intake triptherapie invullen