DMT, psilocybine en MAO-remmers

Wij krijgen geregeld vragen over wat de beste psychedelische ceremonie is tegen depressie, verslavingen, angstklachten of voor een spirituele reis. Is ayahuasca beter geschikt dan een truffel ceremonie en wat is dan dat psilohuasca of psiloflora? We gaan de verschillend in deze blog uitleggen. De overeenkomsten tussen de verschillende ceremonies is het gebruik van psychedelica van de klasse tryptaminen in combinatie met of zonder MAO-remmers. Zo bevat ayahuasca de tryptamine DMT + de MAOi Banisteriopsis Caapi (MAO-remmer) en worden er bij truffel ceremonies geen MAOi gebruikt omdat het bij truffels niet nodig is, maar wel kan. Hierbij een handig overzicht van de gebruikte ingredienten.

Ayahuasca Psilohuasca Psiloflora Truffel
MAO-remmer Banisteriopsis Caapi Banisteriopsis Caapi Passiflora incarnata geen
Werkzame tryptamine n,n-DMT 4HO-DMT 4HO-DMT 4HO-DMT
Bron tryptamine M. Hostilis Paddo/truffel Paddo/truffel Paddo/truffel
Dieet nodig Strict Strict ja nee

MAO-remmers zijn nodig bij ayahuasca

Bij zowel ayahuasca, psilohuasca en psiloflora worden er MAOi gebruikt. Bij ayahusca en psilohuasca wordt doorgaans de Banisteriopsis Caapi gebruikt en dit is een sterke MAO-remmer. MAO-remmers zorgen voor het uitschakelen van het MAO enzym. Neurotransmitters zoals serotonine en dopamine worden afgebroken door het enzym MonoAmino-Oxidase. Ook de psychedelische tryptaminen worden afgebroken door MAO-enzymen. Als er een MAOi Banisteriopsis Caapi dan werkt het enzym MAO niet meer en blijven de aanwezige tryptaminen en neurotransnitters langer actief. Vooral bij ayahuasca is de MAOi nodig aangezien DMT heel snel wordt afgebroken en het daardoor oraal niet actief is. Psilocybine uit truffels wordt veel langzamer afgebroken door MAO en daarom is een MAOi niet noodzakelijk. Indien er wel een MAOi word gebruikt bij truffels kan de trip worden verlengd en is er minder van de truffels of paddo’s nodig.

MAO-remmers geven extra risico’s

Het gebruik van MAO-remmers schakelen regulerende enzymen uit. Naast de voordelen van een langere psychedelische sessie heeft het helaas ook een aantal nadelen en mogelijke gevaren. Zo breekt MAO ook tyramine af, een monoamine die bij gebruik van MAOi in gehalte kan stijgen en de bloeddruk zodaing kan verhogen dat het een gevaar wordt. Om het gevaar van tyramine te beperken is er een strict dieet nodig. Andere nadelen van het gebruik van de Banisteriopsis Caapi als MAO remmer is dat het ook dopamine en andere neurotransmitters kan verhogen terwijl bij psychedelische reizen steeds vaker voornamelijk alleen de seronerge receptoren gestimuleerd dienen te worden. Verder zijn er nog nadelige interacties met medicijnen en de Banisteriopsis Caapi geeft een zeer hoge mate van lichamelijk ongemak gedurende de eerste twee uur van de ceremonie.

Lees hier meer over het dieet bij psilohuasca of ayahuasca

Truffels zijn veiliger

De meest veilige psychedelica en misschien wel drugs op zich is de magic truffel. Deze magic truffel wordt sinds het bevestigen van de illegaliteit van DMT en ayahuasca steeds vaker gecombineerd met de MAOi van ayahuasca, de Banisteriopsis Caapi, wat we psilohuasca noemen. Deze combinatie is vrij nieuw en is nog niet goed inderzocht. Tevens hangen er extra risico’s aan het gebruik van de sterke MAOi Banisteriopsis Caapi, terwijl het niet nodig is om een sterke MAOi toe te voegen aan de psilocybine van truffels. Psilocybine is namelijk wel oraal actief. Het is veiliger om een hogere dosis truffels in te nemen dan een lagere dosis in combinatie met een MAOi zoals Banisteriopsis Caapi. Wil je dus een langere en diepere trip dan is dus de dosering verhogen beter dan de Banisteriopsis Caapi toe te voegen.

Magic mushrooms (truffels) als minst gevaarlijke drugs

Psiloflora als alternatief

Bij psiloflora wordt de psilocybine houdende truffel gecombineerd met de passiflora incarnata (passiebloem). De reden waarom de passiebloem toevoegen aan de truffels is dat deze mix een aantal mooie eigenschappen toevoegt aan de psychedelische truffels zonder al te veel de risico’s op complicaties verhoogt zoals bij sterke MAO remmers (ayahuasca, psilohuasca e.d.).

De combinatie van de psilocybine en de Passiflora incarnata geeft de volgende voordelen:

  • Rustgevende werking
  • Diepere trip (triplevel 5)
  • Langduriger trip (tot 8 uur)
  • Heldere trip
  • Meer visuele trip

Buiten de verbeterende werking van een psychedelische trip wordt de Passiflora incarnata ook wel eens ingezet zonder psychedelica tegen ADHD, nervositeit, nerveuze hartklachten, Ziekte van Parkinson, toevallen, spierkrampen, hysterie, hypertensie, PMS, epilepsie, huidaandoeningen, aambeien, brandwonden, astma, kinkhoest, bronchitis, infecties en als pijnstiller bij veel kwalen. Ook bij problemen die samenhangen met de menopauze. Tevens wordt het toegepast als middel om de gevolgen van alcoholisme te verminderen, het stoppen met drinken te vergemakkelijken en wordt ook toegepast bij delirium tremens.

Lees hier meer over Passiflora incarnata

Wat is nu dan de beste keuze

Iedere ceremonie is anders en wat het beste is hangt af van persoonlijke voorkeur. Bij triptherapie geniet de truffel ceremonie de voorkeur en als je op een veilige manier wilt proeven van een MAOi remmer tijdens het gebruik van psychedelica is de psiloflora in onze ogen de beste keuze. Ons advies is hierbij een overweging tussen de werking en de lage risico’s. Uiteindelijk gaat het dus om de veiligheid en het resultaat.

Voor wie is het geschikt?

Vanwege de verlengde duur van de psychedelische effecten bij de psiloflora ceremonie is het raadzaam om al enige ervaring te hebben met psychedelica. Heb je geen ervaring met psychedelica dan kan je alsnog meedoen maar dan is het advies om minder van de psilocybine thee te nemen en indien het gewenst is om een uur na inname een eventuele tweede psilocybine thee te nemen. Indien angst een grote rol speelt dan is het raadzaam om te beginnen met een low dose of medium dose truffel ceremonie. Hoer eravaren iemand is met psychedelica speelt natuurlijke een rol bij het kiezen van een ceremonie.

Zie hieronder onze adviezen ter geschiktheid om deel te nemen aan de truffel en/of psiloflora ceremonies.

Truffel ceremonie Trip level Tijdsduur (h) Geschiktheid
Low dose 1-2 2-3 Beginner
Medium dose 3-4 3-5 Beginner
High dose 4-5 4-6 Enige ervaring
Heroic dose 5 5-8 Meer ervaren
Psiloflora* 4-5 5-8 Enige ervaring
Extended psiloflora** 4-5 8-10 Enige ervaring

Meer weten?

Wil je meer weten over de gebruikte termen of ceremonies? Gebruik dan de onderstaande links om meer te lezen over de onderwerpen.

MAO-remmer |Tyramine | Ayahuasca | Psilohuasca | DMT | Psilocybine | Psilocine | Psiloflora

Dit bericht op MDMA therapie is overgenomen van triptherapie

Trip therapie: Ayahuasca, psilohuasca, psiloflora of truffel ceremonie?