Minder kans op een dip bij MDMA therapie

MDMA wordt steeds meer als therapeutisch hulpmiddel ingezet maar het is ook een populaire partydrug die vaak op feestjes en festivals wordt gebruikt. Het zorgt voor een gevoel van euforie, verbondenheid en energie. Maar na de roes komt vaak de kater. Veel gebruikers krijgen last van een dinsdagmiddagdip, een gevoel van depressie, vermoeidheid en prikkelbaarheid dat meestal twee dagen na het gebruik optreedt. Dit komt doordat MDMA de voorraad serotonine en dopamine in de hersenen uitput en het kan de slaap verstoren. In veel gevallen wordt de dip versterkt bij recreatief gebruik door een te hoge dosering MDMA, wat bij therapeutisch gebruik minder snel voorkomt. Verder speelt het tijdstip van inname een grote rol bij het vormen van slaapgebrek. Toch kan je bij therapeutisch gebruik van MDMA een milde dip ervaren en daarom gelden de tips in dit artikel voor MDMA-gebruik in alle gevallen.

De dinsdagmiddagdip voorkomen of verminderen

De beste en meest onzinnige tip om te vermelden om de dinsdagmiddagdip te voorkomen is gewoon geen MDMA te gebruiken. Indien er toch MDMA geconsumeerd gaat worden dan zijn dit de tips die kunnen helpen de dinsdagmiddagdip te voorkomen of te verminderen:

  • Bereid je goed voor op het gebruik van MDMA. Zorg dat je uitgerust bent, in een goede stemming bent en dat je je pillen laat testen op zuiverheid en sterkte.
  • Houd je aan een veilige dosis. Neem niet meer dan 1 tot 1,5 milligram MDMA per kilogram lichaamsgewicht en doseer niet bij als het effect afneemt.
  • Drink voldoende water, maar niet te veel. Een glas per uur is genoeg om uitdroging te voorkomen. Te veel water drinken kan leiden tot een gevaarlijke verdunning van het bloed.
  • Pauzeer af en toe en koel af. MDMA kan je lichaamstemperatuur verhogen, wat kan leiden tot oververhitting. Zoek een koele plek op en trek luchtige kleding aan.
  • Combineer MDMA niet met andere drugs of alcohol. Dit kan de risico’s vergroten en de dip verergeren. Vermijd vooral drugs die ook op het serotonine systeem werken, zoals antidepressiva, tripmiddelen of andere stimulerende middelen.
  • Neem de dag na het gebruik rust en eet gezond. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en je serotonine voorraad aan te vullen. Eet voedsel dat rijk is aan vitamine C en antioxidanten, zoals groenten, fruit en noten. Deze stoffen helpen je lichaam om de schade van de MDMA te beperken.
  • Eet voeding met een hoger gehalte aan tryptofaan en tyrosine om serotonine en dopamine op een natuurlijke manier aan te vullen. Eet bijvoorbeeld: kalkoen, kip, eieren, kaas, noten, zaden, tofu, bananen, avocado’s, vette vis en cacao.
  • Neem MDMA niet te vaak. Hoe vaker je MDMA gebruikt, hoe groter de kans op een dinsdagmiddagdip en andere negatieve effecten door een vermindering van dopamine receptoren. Wacht minstens een maand voordat je weer MDMA gebruikt om je hersenen de kans te geven om te herstellen.
  • Slaap goed en gebruik MDMA niet te laat op de dag. Ook op de dagen na het gebruik neem je iets meer rust dan normaal.
  • Supplementen zoals 5HTP en tyrosine kunnen pas worden gebruikt de 2e dag na MDMA gebruik. Eerder beginnen met dit soort supplementen kan gevaarlijke interacties opleveren met eventuele restanten van MDMA.

MDMA therapie

Een MDMA sessie als therapie ondergaan kan in potentie voor veel verbetering zorgen. Vooral bij personen die worden geteisterd door PTSS en trauma, maar juist deze groep moet extra oppassen voor mogelijke contra-indicaties en hertraumatisering. Een goede screening, persoonlijke voorbereiding, een veilige en goed begeleidde MDMA sessie met ruimte tot integratie draagt zeer veel bij aan het behalen van positieve resultaten. Lees meer over wanneer en hoe je een MDMA sessie kunt aanvragen via de volgende pagina.

MDMA sessie aanvragen