MDMA therapie in Australië

Vanaf 1 juli is MDMA-assisted psychotherapy een reguliere geestelijke gezondheidszorgbehandeling in Australië. Dit betekent dat patiënten met posttraumatische stressstoornis (PTSS) die niet reageren op standaardbehandelingen nu in aanmerking kunnen komen voor deze behandeling als onderdeel van de psychiatrische zorg. In deze behandeling krijgen patiënten MDMA onder toezicht van een getrainde therapeut. Het doel is om de therapeutische effecten van MDMA te benutten om de therapie te versterken en de patiënt te helpen emoties te verwerken en te integreren. Onderzoek heeft aangetoond dat deze behandeling veelbelovend kan zijn bij de behandeling van PTSS. Deze stap in de regulering van MDMA therapie toont aan dat wetenschappers en regelgevende instanties de potentieel heilzame aspecten van deze stof beginnen te waarderen.

MDMA therapie Australië

Australië als eerste schaap?

Australië is het eerste land die MDMA-geassisteerde therapie voor posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft goedgekeurd. Deze doorbraak is het gevolg van decennia van onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van MDMA als behandeling voor PTSS. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, zijn er nog steeds veel landen die afwachtend zijn. Dit komt door de illegale status van MDMA en de onzekerheid over de langetermijngevolgen op de gezondheid. Bovendien lopen er nog vele wetenschappelijke  studies in andere landen om de effectiviteit van MDMA therapie te bevestigen. Niettemin kan het succes van Australië in het legaliseren van MDMA therapie nu andere landen aanmoedigen om soortgelijke maatregelen te nemen indien de resultaten in Australië positief blijven. Zo is Australië wellicht de eerste schap die de dam doet overspringen.

Was Nederland niet eerder?

In Nederland werden er al eerder psychedelische sessies met MDMA of gelijkende stoffen aangeboden dan de legalisering in Australië. Toch is in Nederland MDMA niet geclassificeerd als medicijn maar als drugs die op lijst 1 van de opiumwet staat. Hoewel er in Nederland meer expertise is op het gebied van psychedelische sessies, is Australië het eerste land wat MDMA therapie een legale status heeft gegeven waarbij een MDMA sessie voorgeschreven kan worden om PTSS te behandelen.

Legale MDMA therapie in Nederland

In Nederland valt MDMA therapie niet onder de reguliere zorg en is het bezit van MDMA strafbaar. Een MDMA sessie wordt niet gezien als een medische behandeling, maar als een coach gesprek onder invloed van een middel wat op MDMA lijkt. De term MDMA therapie refereert dus in Nederland naar een MDMA analoog sessie, welke niet vergoed wordt door zorgverzekeraars. Lees meer over deze legale MDMA sessies via de knop.

MDMA therapie in 2025 een regeuliere behandeling?

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft onlangs toestemming gegeven voor een klinische proef met MDMA-assisted psychotherapie in Nederland. Als de resultaten van deze proef succesvol zijn, is de verwachting dat MDMA therapie in 2025 een reguliere behandeling zal worden in Nederland. Dit zou kunnen betekenen dat mensen met angstklachten of PTSS een nieuwe en effectievere behandelingsoptie hebben die (gedeeltelijk) vergoed gaan worden door de zorgverzekeraars. Tot die tijd is er geen vergoeding mogelijk en zijn de kosten voor de begeleiding naar een MDMA sessie, de sessie zelf en de integratie rond de 700 euro. De meeste mensen hebben 1, 2 of 3 sessies nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Aanmelden voor een MDMA sessie

MDMA therapie kan erg nuttig zijn bij de behandeling van bepaalde psychische aandoeningen. Echter kan niet iedereen een MDMA sessie doen. Er zijn bepaalde fysieke en psychologische condities die contra-indicaties kunnen vormen en daarom moet een intakeprocedure worden gevolgd. Door de intake via de onderstaande knop in te vullen, krijgen we cruciale informatie over je gezondheid en medische geschiedenis. Dit helpt ons om te bepalen of het veilig en geschikt is voor jou om een MDMA sessie te ondergaan. Indien blijkt dat er contra-indicaties zijn, zullen we je adviseren om andere therapieën te overwegen. Het invullen van de intake helpt ons om een optimale behandeling te bieden die past bij jouw individuele behoeften en om eventuele risico’s te minimaliseren.